« Tilbage til oversigt

Ringkøbing-Skjern Forsyning leverer varme til Lalandia

Når Lalandia i Søndervig åbner dørene i 2022 er det Ringkøbing-Skjern Forsyning der leverer varmen. Ringkøbing-Skjern Forsyning og Lalandia har nemlig indgået et unikt samarbejde om bæredygtig varme til badelandet.

Drikkevand bliver til grøn energi
Forsyningen skal levere varme ved at udnytte energien i den store drikkevandsledning der forsyner Hvide Sande og hele Holmsland Klit. Men hvordan kan drikkevand der i forvejen er koldt levere varme til et stort badeland og feriecenter? Det kan forsyningschef ved Ringkøbing-Skjern Forsyning Søren Jakobsen svare på: ”Selv om vandet er koldt så kan der stadig hives en smule varme ud af det. Når der så føres store mængder vand gennem røret, så bliver det pludselig til en meget stor energimængde, som via en varmepumpe giver nok effekt til at opvarme Lalandia.” Hvis det lyder som beskrivelsen af et jordvarmeanlæg, så er det fordi det er det. ”Det er et nyskabende koncept fordi vi udnytter drikkevandet til opvarmning, men derudover er processen velkendt og fuldstændig gennemprøvet. Det er sådan set bare et stort jordvarmeanlæg,” konstaterer Søren Jakobsen. Strømmen til varmepumpen kommer naturligvis fra vindmøllestrøm, så CO2-aftrykket er så minimalt som muligt.

 

Naturen som vision
Også for bestyrelsesformanden i Ringkøbing-Skjern Forsyning, Helge Albertsen, er der glæde at spore: ”Lalandia i Søndervig betyder meget for kommunen i form af turisme og arbejdspladser, og så er vi da stolte af som forsyning at kunne bidrage til den fortælling med en løsning der tænker klima og bæredygtighed ind.” Han er overbevist om at det giver et ekstra plus at turismen er bæredygtig: ”Jeg er overbevist om at det er en konkurrencemæssig fordel, at vi i Ringkøbing-Skjern Kommune kan byde vores gæster velkommen med spændende og behagelige oplevelser, hvor både nærmiljøet og klimaet kan følge med.” Han ser på den baggrund forsyningens rolle som vital i turismen: ”Vi har en kæmpe rolle i at levere rent drikkevand, og sikre rent badevand, og nu har vi så sammen med Lalandia også taget ansvar i forhold til den rene luft.”

 

Et foregangsprojekt
Varmeløsningen til Lalandia kan være et foregangsprojekt for lignende løsninger rundt om i landet. ”Der er stort fokus i vand- og spildevandsbranchen på at udnytte energien i vand og spildevand. Med varmecentralen på Lalandia har vi et projekt, som er både muligt og realistisk mange andre steder,” udtaler Søren Jakobsen, der spår en fremtid hvor de energimæssige potentialer i drikkevandet vil udnyttes i langt højere grad. Foreløbig er det dog kun badegæsterne i Lalandia der kan glæde sig over at de med god samvittighed kan kaste sig i de varme bassiner til ferien.